liczba
matura:
Wykaż,ze liczba
1002−992−982+972+962−952−942+932+........+42−32−22+12 +71
jest podzielna przez 9
27 lis 20:59
ABC:
zauważ że n2+(n−3)2=2n2−6n+9
(n−1)2+(n−2)2=2n2−6n+5
w związku z tym suma 1002−992−982+972 jak również suma każdej następnej czwórki liczb
wyniesie 4 , tych czwórek jest 25 więc cała suma 100 , po dodaniu 71 masz 171 a ta liczba
dzieli się przez 9
27 lis 21:07
wredulus_pospolitus:
1002 − 982 = 2*198
ogólnie:
(3n+1)2 − (3n−1)2 = 2*9n
natomiast (3n)2 = 9n2
związku z tym ... (3n+1)2 ±(3n)2 −(3n−1)2 będzie podzielne przez 9
zostaje więc: 12 + 71 = 72 <−−− podzielne przez 9
27 lis 21:44
Eta:
Albo tak:
z różnicy kwadratów mamy
L=(1*199−1*195) +(1*191−1*187) +.......... +(1*7−1*3) +71= 4*25+71=9*19
27 lis 22:09