dyskusja nt. wartości granicy
xxx: Niech c1 = t, cn+1 = (cn)2+1.
Przeprowadź dyskusję istnienia / wartości granicy w zależności od wartości t.
27 lis 20:30
wredulus_pospolitus:
zauważ, że:
skoro cn+1 = (cn)2 + 1 > 1 (o ile |cn| ≠ 0)
związku z tym cn+2 = (cn+1)2 + 1 > 12 + 1 = 2
natomiast cn+3 > 22 + 1 = 5
itd.
nawet dla t = 0
c1 = 0 −> c2 = 1 −> c3 = 2 −> c4 = 5 ... itd.
27 lis 20:36
xxx: czyli granica istnieje i równa zawsze nieskończoność?
27 lis 20:41
wredulus_pospolitus:
ciąg cn posiada granicę NIEWŁAŚCIWĄ , +∞
27 lis 20:44
xxx: dziękuję
27 lis 20:45