Ciąg Fibonnaciego
Student: Hej mam takie zadanie.
Stosując Transformatę Laurenta wyznaczyć Ciąg Fibonacciego z równania różnicowego.
W necie nie ma nic o Laurencie. Jest coś o transformacie Z ale to raczej nie to samo.
xn+2 = xn+1 + xn
x(0)=0, x(1)=1
27 lis 17:57
Szkolniak: Z tego co mówi wikipedia (a może mówić różne rzeczy), to jest to chyba zamienna nazwa
transformaty Z.
Znalazłem coś takiego:
https://www.fq.math.ca/Issues/11-5.pdf
Strona 99/116. Daj znać czy o to chodzi.
27 lis 19:01
Student: Tak
28 lis 03:02
Mariusz:
X(z)=∑
n=0∞x
nz
−n
∑
n=0∞x
n+2z
−(n+2)=∑
n=0∞x
n+1z
−(n+2)+∑
n=0∞x
nz
−(n+2)
z
2(∑
n=0∞x
n+2z
−(n+2)=∑
n=0∞x
n+1z
−(n+2)+∑
n=0∞x
nz
−(n+2))
z
2(∑
n=0∞x
n+2z
−(n+2))=z(∑
n=0∞x
n+1z
−(n+1))+(∑
n=0∞x
nz
−n)
z
2(∑
n=0∞x
nz
−n)−z=z(∑
n=0∞x
nz
−n)+(∑
n=0∞x
nz
−n)
z
2X(z)−z=zX(z)+X(z)
X(z)(z
2−z−1)=z
| | 1+√5 | | 1+√5 | | z | |
limz→ |
| (z− |
| ) |
| zn−1 |
| | 2 | | 2 | | | |
| | 1−√5 | | 1−√5 | | z | |
+limz→ |
| (z− |
| ) |
| zn−1 |
| | 2 | | 2 | | | |
| | 1 | | 1+√5 | | 1−√5 | |
= |
| (( |
| )n−( |
| )n) |
| | √5 | | 2 | | 2 | |
28 lis 06:33