Ciągi
Werve: Wyznacz wzór rekurencyjny ciągu o podanych wyrazach:
(2, 1/2, 2, 1/2, 2, 1/2, ...)
W odpowiedziach jest podany wzór:
cn+1=1/an
a1=2
Ale ja sam rozwiałem go inaczej i wydaje mi się, że moja odpowiedź jest również poprawa, a jest
to:
a1=2
an+1=2−1n (nie wiem jak zapisać ale wygląda to tak że 2 do −1 do n)
27 lis 16:51
ICSP: Przed rozpoczęciem rozwiązywania zadań powinieneś zapoznać się z definicjami.
Wiesz w ogóle czym jest wzór rekurencyjny ciągu?
27 lis 16:53
Werve: Zdałem sobie sprawę z tego czemu to nie działa i jaka jest definicja. Przepraszam za kłopot
27 lis 17:01
Mariusz:
Można też taki wymyślić
a
0=2
a
n=a
n−2
Wzór jawny będzie wtedy wyglądał tak
A(x)=∑
n=0∞a
nx
n
∑
n=2∞a
nx
n=∑
n=2∞a
n−2x
n
| | 1 | |
∑n=0∞anxn−2− |
| x=x2(∑n=2∞an−2xn−2) |
| | 2 | |
| | 1 | |
∑n=0∞anxn−2− |
| x=x2(∑n=0∞anxn) |
| | 2 | |
| 4+x | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| (1−x)(1+x) | | 1−x | | 1+x | |
A(1+x)+B(1−x)=4+x
A+B=4
A−B=1
2A=5
2B=3
| | 5 | 1 | | 3 | 1 | |
∑n=0∞anxn= |
|
| + |
|
| |
| | 4 | 1−x | | 4 | 1+x | |
| | 5 | | 3 | |
∑n=0∞anxn= |
| (∑n=0∞xn)+ |
| (∑n=0∞(−1)nxn) |
| | 4 | | 4 | |
| | 5 | | 3 | |
∑n=0∞anxn=∑n=0∞( |
| + |
| (−1)n)xn |
| | 4 | | 4 | |
28 lis 05:45