matematykaszkolna.pl
Ułamki Łańcuchowe Średniak: Hej dostałem jakieś dziwne zadanie o którym na podstawie nie ma mowy. 1.) Zamień ułamek 2,72 na Ułamek Łańcuchowy. Zajrzałem na wikipedie ale przykład jest nie zrozumiały przez jakieś symbole z dziwnymi nawiasami pół kwadratowymi od dołu. I mam wynik zapisać w notacji Łańcuchowej. 2.) Oraz drugie obliczyć wartość Ułamka Łańcuchowego skończonego (zbieżnego) o notacji [3;2,2,2,4,5,6]. P.S dodam że uczy mnie w technikum mgr.inż jakiś który gada o użyteczności Ułamków Łańcuchowych do jakiegoś Kryterium Kurwitza . Podobno tylko czysty mgr może uczyć dlatego pomożcie please help
27 lis 13:54
ABC: kryterium Hurwitza kolego , piękna rzecz, miałem o tym seminarium magisterskie jeszcze w XX wieku pewnie miałeś znaleźć przyblżenia liczby e ułamkami łańcuchowymi mam to rozpisane w starym zeszycie chyba nawet dla większej ilości miejsc po przecinku ale zeszyt zagrzebany gdzieś w piwnicy emotka
27 lis 14:01
Min. Edukacji: widać to wiedza nieprzydatna😉🤭
27 lis 15:58
ABC: w epoce kalkulatorów zaiste już nie emotka
27 lis 16:25
ite: To ministrom potrzebna jest jakaś wiedza ?
27 lis 16:57
Średniak: A pierwiastki w kalkulatorach właśnie nimi się przybliża ? W sensie implementacja programu dla kalkulatora ?
27 lis 18:10
Średniak: Bo tak czy inaczej jest to chyba Metoda Numeryczna, czyli obarczona błędem chyba nie ?
27 lis 18:11
ABC: wiesz co ci powiem , w tej książeczce jest wszystko wytłumaczone językiem zrozumiałym dla XX−wiecznego licealisty teraz licealiści jakby słabsi ale może dasz radę , tylko z wersją pdf może być kłopot https://tezeusz.pl/banarski-a-j-rownania-nieoznaczone-ulamki-lancuchowe-kombinatoryka-dwumian-newtona-477123
27 lis 18:51