Zamiana Ułamków
Średniak: Hej dostałem takie zadanie zamień liczbę dziesiętną 3.53(2) na ułamek zwykły z
zastosowaniem 2 metod.
a.) Metoda Klasyczna − Ułóż równanie z niewiadomą
b.) Metoda Analityczna − Szereg Geometryczny.
Jestem na podstawie i nawet w podręczniku nie ma nic na temat metody b.) a metoda a.) też
błagam o pomoc. Z góry dziękuję mocą dobrej woli.
27 lis 13:46
ICSP: a)
x = 3.53(2) // *10
10x = 35.3(2)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− (odejmując stronami)
10x − x = 35.32(2) − 3.53(2) = 31.79
9x = 31.79
b)
3.53(2) = 3.53 + 0.002 + 0.0002 + ... = 3.53 + 0.002(1 + 0.1 + 0.001 + ...) =
| | 1 | | 353 | | 2 | | 3179 | |
= 3.53 + 0.002 * |
| = |
| + |
| = |
| |
| | 1 − 0.1 | | 100 | | 900 | | 900 | |
27 lis 13:57
Średniak: Dziękuję. A w przypadku klasycznym dla liczby 2,4(72) = x tutaj mam problem
gdy próbuje odjąć to w okresie mam inną kolejność 2472,(72) = 1000x −−>
I odejmuje 2,4(72) to średnio się to upraszcza jest kolejność okresowa odwrotna help,
a w przypadku 100x jest 247,(27) też nie działa jako to zrobić mistrzowie ?
27 lis 18:05
ICSP: Mnożysz przez 10długość okresu, czyli w tym wypadku przez 100.
27 lis 18:07
Średniak: A dobra czyli dobór mnożnika. Dziękuję
27 lis 18:09