matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
pole
s123:
y
2
x
2
Oblicz pole części wspólnej elips: x
2
+
=1 oraz
+y
2
=1.
3
3
27 lis 10:31
kerajs:
To pole jest symetryczne i można je podzielić na 8 równych cząstek. Niestety, tutejszy edytor nie ogarnia bardziej rozbudowanych granic całkowania więc szukane pole zapiszę tak P=8( ∫
0
a
xdx+∫
a
1
√
3−3x
2
dx )=...
√
3
gdzie a=
2
27 lis 11:49
s123:
A da się to rozwiązać bez całek
27 lis 12:05
kerajs:
Nie wiem.
27 lis 16:06