Zbadaj istnienie pochodnej funkcji f(x)= p{1-sinx} w pkt. pi/2
Alek: Zbadaj istnienie pochodnej funkcji f(x)=
√1−sinx w pkt. pi/2
granica z definicji wychodzi 0/0, a z liczeniem regułą de hospitala mam wrażenie że się
zapętlam

Wyjaśni ktoś ?
26 lis 22:29
wredulus_pospolitus:
| | √1 − sin(x+h) − √1−sinx | |
limh |
| = |
| | h | |
| | 1 − sin(x+h) − 1 + sinx | |
= limh |
| = |
| | h*(√1 − sin(x+h)+√1−sinx) | |
| | sinx − sin(x+h) | |
= limh |
| = |
| | h*(√1 − sin(x+h)+√1−sinx) | |
| | 2cos((x+ h/2)sin(h/2) | |
= limh |
| = |
| | h*(√1 − sin(x+h)+√1−sinx) | |
| | sin(h/2) | | cos(x+ h/2) | |
= limh |
| * |
| = |
| | h/2 | | √1 − sin(x+h)+√1−sinx | |
| | cosx | | sin(h/2) | |
= |
| (ponieważ limh |
| = 1) |
| | √1−sinx + √1−sinx | | h/2 | |
mamy więc pochodną ... sprawdzamy czy istnieje pochodna w π/2
| | cosx | | √cos2x | |
limx−>π/2 f' = lim |
| = lim |
| = |
| | 2√1−sinx | | 2√1−sinx | |
| | √1−sinx*√1+sinx | | √1+sinx | | √2 | |
= lim |
| = lim |
| = ± |
| (w zależności z |
| | 2√1−sinx | | 2 | | 2 | |
którą jednostronną granicę liczymy
26 lis 23:15
wredulus_pospolitus:
tak naprawdę znak ± powinien się pojawić już w momencie przejścia na
√cos2x
26 lis 23:17
wredulus_pospolitus:
bo dla lewostronnej mamy: cosx = √cos2x
ale dla prawostronnej mamy cosx = −√cos2x
26 lis 23:17
Alek: Okej, rozumiem. Zamiast pochodnych możemy pomnożyć po licealnemu przez te pierwiastki

Dzięki
za pomoc
26 lis 23:22