proszę o rozwiązanie
anna: udowodnij tożsamość trygonometryczną
| | 3 | |
sin6 + cos6 = 1 − |
| sin22x |
| | 4 | |
26 lis 21:43
I'm back:
Co to jest sin
6 czy też cos
6
26 lis 21:45
Eta:
a
6+b
6=(a
2+b
2)
3−3a
2b
2(a
2+b
2)
| | 3 | |
L=sin6x+cos6x= ..............=1−3sin2xcos2x = 1− |
| (4sin2xcos2x)=.....=P |
| | 4 | |
26 lis 21:55
PW: sin6 + cos6 = (sin2)3 + (cos2)3 = (sin2 + cos2)(sin2)2 − sin2cos2 + (cos2)2) =
= 1.((sin2+cos2)2 − 3sin2cos2) = 1 − 3(sincos)2 = ...
26 lis 22:00
anna: słusznie ma być
| | 3 | |
sin6x + cos6x = 1 − |
| sin22x |
| | 4 | |
przepraszam za złe informacje
27 lis 08:12
anna: dziękuję
27 lis 08:14
anna: udowodnij tożsamość
| 2 | | x | | x | |
| + 2 ctg2x = ctg |
| − tg |
| |
| sin2x | | 2 | | 2 | |
nie wiem jak dojść do prawej strony
27 lis 08:47
sushi:
zacznij od prawej strony − zrób wspólny mianownik
i wykorzystaj potem wzory sin 2a = 2 sin a * cos a, cos 2a = cos
2 a − sin
2 a
27 lis 11:35
sushi:
albo skorzystaj z gotowych wzorów
| | x | | 1− cos x | | x | | 1+ cos x | |
tg |
| = |
| , ctg |
| = |
| |
| | 2 | | sin x | | 2 | | sin x | |
27 lis 11:38
Eta:
| | 2(1+cos2x) | | 2*2cos2x | | ctg2(x/2)−1 | |
L= |
| = |
| =2ctgx= 2* |
| = ...=P |
| | sin2x | | 2sinxcosx | | 2ctg(x/2) | |
Korzystałam ze wzorów:
sin(2x)=2sinxcosx
cos2x=2cos
2x−1 ⇒ 1+cos2x=2cos
2x
| | ctg2x−1 | | ctg2(x/2)−1 | |
ctg(2x)= |
| to ctgx= |
| |
| | 2ctgx | | 2ctg(x/2) | |
27 lis 13:47
anna: dziękuję bardzo
27 lis 15:13