Prawdopodobieństwo
oilk: Wiadomo, że:
P(A) = P(A')
a) wyznaczyć, P(A∪B)
b) Czy zdarzenia A i B się wykluczają? Uzasadnij.
c) Czy zdarzenia A i B są niezależne? Uzasadnij.
zacząłem od a)
P(B) = 1 − P(B') => P(B') = 1 − P(B)
i teraz nie wiem co dalej, wydaje mi się, że powinienem jakoś
| | 2 | |
skorzystać z P(A) = P(A') i P(A − B) = |
| |
| | 5 | |
Czy ktoś podpowie mi co dalej?
Będę wdzięczny
26 lis 19:40
chichi:
Zacznijmy od podstaw, kiedy są niezależne, a kiedy się wykluczają?
26 lis 20:08
I'm back:
P(A) = P(A') − − > P(A) = 1/2
P(B) = P(B') /2 − − > P(B) = 1/3
P(A − B) = P(A) − P(AnB) − − > P(AnB) = 1/10
P(AuB) = 1/2 + 1/3 − 1/10 = 11/15
A i B nie wykluczają się chociażby dlatego że mają część wspólną.
P(A) * P(B) =? P(AnB)
26 lis 20:28
oilk: ja teraz wymyśliłem P(A\B) = P(A) − P(AnB)
P(A) = P(A\B) + P(AnB)
P(A) = 2/5 + P(AnB)
P(AuB) = P(A) + P(B) − P(AnB)
P(AuB) = 2/5 + P(AnB) + P(B) − P(AnB)
P(AuB) = 2/5 + 1/3 = 11/15
Chyba też jest okej
i nie są to zdarzenia niezależne bo
P(A) * P(B) = P(AnB)
1/2 * 1/3 != 1/10
26 lis 20:39