Zbadaj liniową niezalezność wektorów
volcano: Zbadaj liniowa niezależność układów wektorów
{2x2 + 2x + 2, x3 + 2x + 2, x3 + x2 + 2, x3 + x2 + x}
W przestrzeni R3[x]
26 lis 17:03
sushi:
jaki jest przepis ?
26 lis 17:16
chichi:
Panie umiesz Pan wyznacznik obliczyć czy tak średnio?

Jeśli tak, to jesteś Pan w domu
26 lis 18:02
volcano: Głównie chodzi mi o to w jaki sposób zabrać się za to zadanie gdy jest x do jakiejś potęgi a
nie po prostu x.
27 lis 10:35
sushi:
to jest prawie tak samo jakby był wektor np a = 2x +4y+ 0*t + 6z
27 lis 11:49
Maciess: Mozesz to zrobić na kilka sposobów. Albo wyznacznikiem tak jak mówił chichi. Możesz pokazać, że
żaden z tych wektorów nie jest kombinacją pozostałych. Albo sprawdzić czy istnieje kombinacja
liniowa wektorów, taka, że
a*W1(x)+b*W2(x)+c*W3(x)+d*W4(x) = 0. Jeśli a=b=c=d=0 to jedyne rozwiązanie to są LNZ. To
sprowadza się do wymnożenia wszystkiego i przyrównania współczynników do 0.
27 lis 13:11
volcano: Dzięki wielkie
27 lis 13:33
volcano: A mógłbyś zobrazować sposób z wyznacznikiem?
27 lis 13:35
sushi:
0*x3 + 2*x2+ 2*x1+2*x0 jaki masz wektor współczynników ?
27 lis 14:10