Zbadaj, czy podany ciąg jest monotoniczny od pewnego miejsca.
Jan: Witam. Potrzebuję pomocy z przykładem do zadania którego treść brzmi następująco:
"Zbadaj, czy podane ciągi są monotoniczne od pewnego miejsca.".
Badany ciąg to dn = 3n + (−2)n
26 lis 16:32
sushi:
wypisz kilka początkowych wyrazów ciągu
26 lis 17:24
I'm back:
Zauwazmy, ze
32k + 22k < 2*32k = 3*32k − 32k < 3k+1 − 2k+1
Ostatnia nierówność spełniona dla k>1
Wystarczy sprawdzić co będziemy mieli dla k=1 i możemy pisać odpowiedź.
26 lis 17:33