Problem z ostatnim podpunktem. Proszę o pomoc
Paulina: Znaleźć prędkość względem brzegu rzeki a)łódki płynącej z prądem b)łódki płynącej pod prąd
c) łódki płynącej pod kątem alfa=90 stopni do prądu. Prędkość prądu rzeki v1=1m/s, prędkość
łódki
względem wody v2=2m/s
a) v1+v2=3m/s
b)v2−v1=1m/s
c)?
Zrobiłam ostatni podpunkt z tw. Pitagorasa, mimo to wynik różni się od tego w kluczu.
Wynik ma wynosić 2.24m/s
Proszę jeszcze raz o pomoc
26 lis 15:51
wredulus_pospolitus:

wybacz ... ale nie zgodzę się z tą interpretacją
a) łódka płynie zgodnie z prądem ... czyli płynie PROSTOPADLE do brzegu rzeki ... czyli jej
prędkość względem brzegu równa jest 0 m/s
b) łódka płynie pod prąd ... czyli płynie PROSTOPADLE do brzegu rzeki ... czyli jej prędkość
względem brzegu równa jest 0 m/s
c) łódka płynie w poprzek rzeki ... w takim razie jej prędkość względem brzegu jest równa +2m/s
lub −2m/s jeżeli chcemy rozróżniać oddalanie bądź przybliżanie się do brzegu ... a jeżeli nie
to po prostu 2m/s
26 lis 16:02
wredulus_pospolitus:

x =
√4+1 =
√5 ≈ 2.236 ≈ 2.24
26 lis 16:04
wredulus_pospolitus:
Ale tak jak pisałem o 16:02 ... moim zdaniem to zadanie jest błędnie rozwiązane.
Poprawnie byłoby gdybyśmy mieli:
człowiek stoi NAD BRZEGIEM RZEKI i obserwuje odpływającą z miejsca w którym stoi łódkę. Znajdź
prędkość łódki względem obserwującego, jeżeli:
a) ...
b) ...
c) ...
Innymi słowy −−− gdy mamy jeden konkretny punkt z którego obserwujemy ruch ( i z niego także
startuje łódka) ... ale jeżeli mówimy ogólnie o brzegu rzeki −−− to traktujemy całą linię
brzegową jako punkt odniesienia ... a poruszanie się łódki z nurtem (lub pod prąd) nie zmieni
odległości łódki względem brzegu, więc ta łódka nie porusza się 'względem brzegu rzeki'.
26 lis 16:09
Paulina: Naprawdę bardzo dziękuje za pomoc w rozwiązaniu. Muszę powtórzyć zaokrąglenia.
Nasz profesor kazał nam uczyć się z książki z 1967 roku stąd ten niezrozumiały, archaiczny
zapis zadań,
szczególnie dla osób nieobytych z fizyką.
26 lis 17:10
kerajs:
''wreduluspospolitus:
a) łódka płynie zgodnie z prądem ... czyli płynie PROSTOPADLE do brzegu rzeki ''
Brzeg rzeki to dwie równoległe kreski, więc dlaczego łódka płynąca z prądem '' płynie
PROSTOPADLE do brzegu rzeki''?
27 lis 08:58
27 lis 10:30