Równania cyklometryczne
nivona: Proszę o pomoc w rozwiązaniu równań cyklometrycznych i dowód − nie tylko wynik ale również
kolejne kroki i
komentarze.
| | √3 | | √3 | |
a) arctg |
| + arctg |
| = x |
| | 6 | | 7 | |
| | √3 | | √3 | |
b) |
| = tg(x − arctg |
| ) |
| | 6 | | 7 | |
| | π | |
c) Wykaż, że arctgx + arcctgx = |
| |
| | 2 | |
26 lis 09:39
I'm back:
(c)
Oznaczmy: x = tga
Ze wzorów redukcyjnych wiemy że tga = − ctg(a−π/2)
Oraz skorzystamy z faktu że funkcja f(x) = ctgx jest nieparzysta, a więc − ctg(a−π/2) = ctg(π/2
− a)
Dasz radę samodzielnie zrobić ostatni krok tegoż dowodu?
26 lis 10:46
I'm back:
(b) to nic innego jak inna postać (a)
26 lis 10:48
I'm back:
(a)
wzor na sumę arctgensow (sprawdzasz warunek) i wyznaczasz wartość x
26 lis 10:52