matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Ciągłość funkcji
Szkolniak:
Dla jakich wartości parametrów a oraz b funkcja:
⎧
(x
4
−16a)/(x−2), gdy x≠2
f(x)=
⎩
log
2
(b), gdy x=2
jest ciągła w zbiorze liczb rzeczywistych?
Zadanie rozwiązałem, ale nie mam odpowiedzi i nie jestem pewien. Czy ktoś potwierdzi że poprawna odpowiedź to a=1 i b=2
32
?
25 lis 23:55
wredulus_pospolitus:
x
4
− 16
(x−2)(x
3
+2x
2
+ 4x + 8)
=
= x
3
+2x
2
+ 4x + 8 −−−> 8*4 = 32
x−2
x−2
jest ok
26 lis 00:00
Szkolniak:
Dzięki piękne
26 lis 00:08