granica ciągu
Julia: Oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym an
an=((n2 +6)/n2)n2
25 lis 19:30
wredulus_pospolitus:
przekształcenie
| n2 + 6 | | 6 | | 1 | |
| = 1 + |
| = 1 + |
| |
| n2 | | n2 | | | |
i zastosuj granicę Eulera
25 lis 19:36
Julia: do tego momentu doszłam, tylko jak zastosować Eulera przy n2 ?
25 lis 19:41
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
lim ((1 + |
| )an)b = (e1)b = eb |
| | an | |
25 lis 19:42
wredulus_pospolitus:
| | n2 | |
w tym przypadku an = |
| |
| | 6 | |
25 lis 19:42
wredulus_pospolitus:
jedyny warunek do an w tym wzorze jest taki: lim an = +∞
25 lis 19:43