Wykaż, że nie istnieją takie liczby całkowite x i y
marek : Wykaż, że nie istnieją takie liczby całkowite x i y, które spełniają równanie:
x5+3x4y−5x3y2−15x2y3+4xy4+12y5=33
25 lis 19:25
ICSP:
x5+3x4y−5x3y2−15x2y3+4xy4+12y5=33
(x+3y)(x−y)(x+y)(x−2y)(x+2y) = 33
Sprzeczność ponieważ liczbę 33 nie możemy przedstawić w postaci iloczynu 5 różnych liczb
całkowitych
25 lis 19:59
Kacper:
Jak wpadłeś na ten rozkład? 🤔
25 lis 20:10
ICSP: x
5+3x
4y−5x
3y
2−15x
2y
3+4xy
4+12y
5 =
= x
4(x + 3y) − 5x
2y
2(x + 3y) + 4y
4(x+3y) =
= (x + 3y)(x
4 − 4x
2y
2 + 4y
4 − x
2y
2) =
= (x+3y)[(x
2 − 2y
2)
2 − (xy)
2] =
= (x + 3y)(x
2 − xy − 2y
2)(x
2 + xy − 2y
2) =
= (x+3y)(x+y)(x−2y)(x−y)(x+y)
Innym sposobem jest rozłożenie wielomianu:
w(t) = t
5 + 3t
4 − 5t
3 − 15t
2 + 4t + 12
| | x | |
następnie podstawienie t = |
| i przemnożenie przez y5 |
| | y | |
25 lis 20:19
Kacper:
W pierwszej chwili wydawało się że to jakiś super trick musi być 😁. A tu zwykłe grupowanie 😉
25 lis 20:46