Oblicz następującą granicę ciągu
narusia: n→
∞
25 lis 15:42
chichi:
| | 1 | | 1 | |
(1+ |
| )2n+1 = [(1+ |
| ) 2n] (2n+1)/2n → e 0 = 1  |
| | 2n | | 2n | |
25 lis 15:46
janek191:
@Narusia
W wykładniku jest
2n + 1 czy 2 n + 1 ?
25 lis 16:20
narusia: @janek jest 2n+1
25 lis 17:24
narusia: @chichi dziękuje, ale popełniłam błąd zamiast 2n+1 powinno być 2n+1
25 lis 17:25
I'm back:
No to robisz analogocznie
25 lis 17:27
janek191:
| | 1 | | 1 | |
an = (1 + |
| )*(1+ |
| )2n |
| | 2n | | 2n | |
więc
lim a
n = 1*e = e
n→
∞
25 lis 17:38
narusia: (1+12n})2n+1=((1+12n)2n)2=e2
takie będzie rozwiązanie tego zadania?
25 lis 17:46
I'm back:
W życiu... Od kiedy 2
n + 1 = (2
n)
2
25 lis 17:48
I'm back:
Jak już to zapisuję potęgę jako:
| | 2n + 1 | |
2n + 1 = 2n * ( |
| ) |
| | 2n | |
I korzystasz z granicy Eulera... Jeżeli nie podoba Ci się rozwiązane zaproponowane przez janka
25 lis 17:50