Ile jest liczb n–cyfrowych podzielnych przez 9
ABBA: Ile jest liczb n–cyfrowych podzielnych przez 9 o cyfrach ze zbioru {0,1,...,8} ?
Nie mam na to pomysłu jakaś wskazówka ?
25 lis 14:00
I'm back:
1) czy cyfry mogą się powtarzać?
2) jaka jest reguła podzielności liczby przez 9?
25 lis 17:24
ABBA: 1) Cyfry mogą się powtarzać
2) Regułę oczywiście znam tylko nie wiem jak to przełożyć na te zadanie
25 lis 18:43
wredulus_pospolitus:
niech a
n będzie ciągiem którego wyrazy odpowiadają liczbie liczb podzielnych przez 9, mających
n cyfr
dla dowolnego 'n' będziemy mieli takie oto równanie do rozwiązania:
x
1 + x
2 + x
3 + .... + x
n = 9
ale uwaga −−− w rozwiązaniu tym bierzemy pod uwagę także sytuację, gdy x
1 = 0, dlatego też od
tej liczby musimy odjąć liczbę rozwiązań równania:
x
2 + x
3 + .... + x
n = 9
a jakim wzorem możemy szybko i łatwo zapisać liczbę rozwiązań tego typu rozwiązań
25 lis 19:57
wredulus_pospolitus:
dobra ... to jednak nie będzie tak łatwo

bo mamy wielokrotność 9 w równaniu
25 lis 19:58
wredulus_pospolitus:
to bym podszedł do tego w inny sposób:
mamy liczby (n−1)−cyfrowe i jest ich dokładnie 8*9n−2. Liczby możemy podzielić na dwie
grupy:
1) liczba jest podzielna przez '9'
2) liczba NIE JEST podzielna przez '9'
Jeżeli liczba jest podzielna przez '9' ... to ile liczb n−cyfrowych podzielnych przez 9 możemy
z niej stworzyć poprzez dopisanie jednej cyfry na końcu ? Odpowiedź ... jedną (dopisujemy 0)
Jeżeli liczba jest nie podzielna przez '9', czyli przy dzieleniu przez 9 daje jakąś tam resztę
k (k=1,2,3,4,5,6,7,8) ... to ile liczb n−cyfrowych podzielnych przez 9 możemy z niej stworzyć
poprzez dopisanie jednej cyfry na końcu ? Odpowiedź ... jedną (dopisujemy taką cyfrę m na
końcu aby m + k = 9)
Związku z tym −−−> liczba liczb n−cyfrowych podzielnych przez 9 złożonych z podanych cyfr =
liczba wszystkich liczb n−1 cyfrowych złożona z podanych cyfr
25 lis 20:03
wredulus_pospolitus: i ma to zastosowanie dla n>2, dlaczego ... ponieważ
a1 = 1 (liczba 0)
a2 = 8 (a nie 9) <−−− ponieważ nie mamy liczby '00'
dalej już będzie działało ... więc a3 = 8*9 = 72
810, 801
720, 711, 702
630, 621, 612, 603
540, 531, 522, 513, 504
450, 441, 432, 423, 414, 405
360, 351, 342, 333, 324, 315, 306
270, 261, 252, 243, 234, 225, 216, 207
180, 171, 162, 153, 144, 135, 126, 117, 108
882, 873, 864, 855, 846, 837, 828
783, 774, 765, 756, 747, 738
684, 675, 666, 657, 648
585, 576, 567, 558
486, 477, 468
387, 378
288
i stąd mamy: 44 + 28 = 72
25 lis 20:16
wredulus_pospolitus:
uściślając
| | ⎧ | 9 ; dla n=1 | |
| an = | ⎩ | 8*9n−2 ; dla n≥2 |
|
jest poprawny (ale w rozumowaniu dla n=2 musimy mieć na uwadze, że to nie jest liczba
wszystkich jednocyfrowych liczb)
25 lis 20:19
wredulus_pospolitus:
tfu ... a
1 = 1 oczywiście
25 lis 20:19
Mila:
ad.19:57
Liczyłam dla n=3 za pomocą funkcji tworzącej i wyniki zgadzają się.
Równania są z ograniczeniami.
Dla n=4 trzeba rozważyć 3 równania.
Jeśli zmobilizuję się , to policzę.
ABBA nie pisze z jakiego poziomu jest zadanie .
27 lis 16:32
wredulus_pospolitus:
@Mila ... właśnie ze względu na to, że nie mamy jednego równania do rozwiązania ... tylko dla
dużych 'n' ta liczba będzie niebezpiecznie rosnąc ... dlatego też później zaproponowałem
inaczej podejść do problemu
27 lis 18:49
Mila:
Wiem.
Chciałam później uogólnić.
27 lis 19:56
kerajs:
Zero jest problematyczne, gdyż z góry zakładamy że pierwszą cyfrą liczby n−cyfrowej nie może
być zerem. Założenie to, a dla wielu aksjomat, okazuje się być nieprawdziwym dla liczb
jednocyfrowych.
wzór ogólny inaczej (dla n>1 (z powyższego powodu)):
a
k ilość liczb k−cyfrowych podzielnych przez 9
b
k ilość liczb k−cyfrowych podzielnych przez 9
a
1=0, b
1=8
układ rekurencji
daje równanie
a
k+2=9a
k+1
co potwierdza wzór wredulusa.
2 gru 09:48