Zbadaj ciągłość funkcji
Skiper: Zbadaj ciągłość funkcji:
|x−1| dla |x|>1
Bardziej nie wiem co zrobić z wartością bezwzględną, pomoże ktoś ?
25 lis 11:31
Szkolniak: | | ⎧ | x−1, gdy x−1≥0 | |
| |x−1|= | ⎩ | −x+1, gdy x−1<0 |
|
| | ⎧ | x−1, gdy x≥1 | |
| |x−1|= | ⎩ | −x+1, gdy x<1 |
|
Tzn., wzór twojej funkcji wygląda tak:
| | ⎧ | x−1, gdy x>1 | |
| f(x)= | ⎨ | cos((pi*x)/2), gdy −1≤x≤1 |
|
| | ⎩ | −x+1, gdy x<−1 | |
25 lis 11:45
Skiper: Ok, wyszło mi:
lim x−>−1− −x+1=2
lim x−>−1− cos(pix/2)=cos(−pi/2)=0
lim x−>1+ cos(pix/2)=cos(pi/2)=0
lim x−>1− x−1=0
Więc funkcja jest ciągła od <−1, ∞)
Czy to rozwiązanie jest ok ?
25 lis 12:06
Szkolniak: Ja bym po prostu powiedział że funkcja f nie jest ciągła w punkcie x=−1. Jeśli pisać
przedziały, na których jest ciągła, to nie jestem pewien jak by to wyglądało i nie chcę
wprowadzić w błąd. Może ktoś inny się jeszcze wypowie na ten temat.
25 lis 14:45