Wykres funkcji
Majonez:

Na rysunku przedstawiony jest wykres funkcji f. Wykonując odpowiednie przekształcenia
(zapisz jakie), naszkicuj wykres funkcji:
a) g(x)= −f(x−2)
b) h(x)= f(x−1)+3
c) p(x)= f(−x)−1
d) q(x)= −f(x+1)−2
Określ dziedzinę i zbiór wartości każdej z otrzymanych funkcji: g, h, p, q.
24 lis 21:33
wredulus_pospolitus:
(a)
krok 1: przesuwamy wykres o 2 jednostki w prawo otrzymując a(x) = f(x−2)
krok 2: 'obracamy' wszystko względem osi OX (co było pod ląduje nad, co było nad ląduje pod) i
otrzymujemy g(x) = −f(x−2)
(b)
krok 1: przesuwamy wykres o 1 jednostki w prawo otrzymując a(x) = f(x−1)
krok 2: podnosimy wykres o 3 jednostki otrzymując h(x) = f(x−1) + 3
(c)
krok 1: 'obracamy' wszystko względem osi OY (co było po lewej idzie na prawą, co było po
prawej ląduje po lewej) i otrzymujemy a(x) = f(−x)
krok 2: obniżamy wykres o 1 jednostkę otrzymując p(x) = f(−x) −1
(d) ... a to pozostawię Tobie do wykonania ... zrobić możesz to analizując wcześniejsze trzy
przekształcenia
24 lis 23:27