Granice
pultasek: Oblicz granicę ciągu:
24 lis 18:37
chichi:
Jaki problem napotykasz?
24 lis 18:52
pultasek: z tego gniewu udało się zrobić a i c, ale bez pomysłu na b ; p
24 lis 19:11
Sushi:
Jaki jest stopień wielomianu liczniku, a jaki w mianowniku?
24 lis 19:13
pultasek: licznik 1/2, mianownik 1/3?
24 lis 19:15
Sushi:
Więc masz już odpowiedz jaka będzie granica
24 lis 19:17
wredulus_pospolitus:
| | P(x) | |
dobrze ... a patrząc na granicę postaci |
| co tak naprawdę jest dla nas istotne i |
| | Q(x) | |
jak to wpływa na samą granicę
24 lis 19:19
pultasek: w odpowiedziach nieskonczonosc
24 lis 19:19
Sushi:
Więc na potrzeby zadanie wymaż sobie 1 i 9 z ułamka i w miejsce n podstaw x6, co dostaniesz ?
Czy multimilioner poczuje, jak zgubi na ulicy 100 zł ?
24 lis 19:25
wredulus_pospolitus:
@pultasek ... nie odpowiedziałeś na moje pytanie ... a odpowiedź na to pytaniem jest całym
'klu' do rozwiązania i zapamiętanie tego pomoże Ci bardzo szybko rozwiązywać tego typu granice
24 lis 20:21
pultasek: @wreduluspospolitus podejrzewam, że stopień każdego z tych wielomianów? Jakby mam problem z
tym konkretnym przykładem, resztę względnie rozumiem, tylko tutaj nie mam pojęcia skąd ta
nieskończoność : (
24 lis 21:27
wredulus_pospolitus:
| | P(x) | |
jeżeli mamy granicę typu: |
| i nie ma tam 'dziwnych funkcji', to patrzymy: |
| | Q(x) | |
1) Jaki jest najwyższa potęga w liczniku
2) Jaka jest najwyższe potęga w mianowniku
I jeżeli:
a) potęga w liczniku > potęgi w mianowniku −−−> granicą jest ±
∞ (znak zależy od znaku przy
najwyższych potęgach
| | 5x4+1 | |
np. lim |
| = −∞ |
| | −2x3 + 1 | |
| | a | |
b) potęga w liczniku = potęga w mianowniku −−−> granicą będzie |
| gdzie a,b to |
| | b | |
współczynniki przy tychże najwyższych potęgach
| | 5x4+1 | |
np. lim |
| = −5/2 |
| | −2x4 + 1 | |
c) potęga w liczniku < potęga w mianowniku −−−> granicą będzie 0
| | 5x4+1 | |
np. lim |
| = 0 |
| | −2x5 + 1 | |
I to jest koniec filozofii w tym temacie.
24 lis 23:16
wredulus_pospolitus:
a w tym konkretnym przypadku ... w liczniku masz potęgę 1/2 , w mianowniku masz 1/3
1/2 > 1/3 −−−> masz ±
∞
a jakbyśmy to rozwiązali 'łopatologicznie':
| | √n + 1 − 1 | |
lim |
| = |
| | 3√n−1 + 9 | |
| | n1/2(√1 + 1/n − 1/√n) | |
= lim |
| = |
| | n1/3 *(3√1 − 1/n + 9/3√n) | |
| | √1 + 1/n − 1/√n | |
= lim n1/2 − 1/3 * |
| = |
| | 3√1 − 1/n + 9/3√n | |
| | √1 + 1/n − 1/√n | |
= lim n1/6 * |
| |
| | 3√1 − 1/n + 9/3√n | |
wszystko w ułamku poza '1' zbiega do 0 ... więc zostaje nam n
1/6 * 1 a to leci nam do +
∞
24 lis 23:20