Sporządź wykres funkcji
Kacelele: Sporządź wykres funkcji f(x)=|x2−4|−2x oraz wyznacz liczbę pierwiastków równania |x2−4|−2x=m
w zależności od m.
Jak zabrać się za to zadanie?
Na razie próbowałem to rozpisać i wyszło mi że f(x)= dla x∈(−∞,0); −x2−2x+4
dla x∈<0,∞); x2−2x−4
Narysowałem i sprawdziłem odpowiedź, jest źle. Co zrobiłem nie tak?
24 lis 15:51
chichi:
Panie, a jak żeś wyłuskał te przedziały na 'x'?
24 lis 15:53
Mila:

Tu masz wykres.
Jeżeli dalej będziesz miał problemy, to pisz.
24 lis 16:19
Mila:
Wykres f(x).
24 lis 16:20
Kacelele: właśnie chyba nie do końca pamiętam rozpatrywało się te przedziały f(x). Jeśli ktoś mógłby
wytłumaczyć krok po kroku byłbym wdzięczny
24 lis 16:21
Kacelele: jak rozpatrywało się*
24 lis 16:21
chichi:
{x
2−4 ≥ 0 ⇔ (x−2)(x+2) ≥ 0 ⇔ x ∊ (−
∞, −2] ∪ [2, +
∞) } ⇒ x
2−4 < 0 ⇔ x ∊ (−2, 2)
| | ⎧ | x2−2x−4, x ∊ (−∞, −2] ∪ [2, +∞) | |
| f(x)= | ⎩ | −x2−2x+4, x ∊ (−2, 2) |
|
24 lis 16:25