proszę o rozwiązanie
anna: | | 2 − 15n | |
dany jest wyraz ogólny ciągu (an) gdzie an = |
| gdzie n∊N+ wyznacz najmniejszą |
| | 9n | |
liczbę naturalną δ dla której każdy wyraz ciągu (a
n) o numerze większym od δ jest oddalony
| | 2 | | 1 | |
od liczby − 1 |
| o mniej niż |
| |
| | 3 | | 250 | |
24 lis 06:36
24 lis 07:13
anna: wynik to δ = 55 a u mnie jest inny
24 lis 07:21
I'm back: To pokaż jak liczysz
24 lis 07:25
anna: już znalazłam błąd i rozwiązałam dziękuję
24 lis 07:36
anna: powracam do zadania
| | 2−15n | | 5 | | 1 | |
I |
| + |
| I < |
| |
| | 9n | | 3 | | 250 | |
n > 55(5)
to mogę napisać że δ = 55
24 lis 08:52
I'm back: Tak
24 lis 12:11
anna: dziękuję
25 lis 06:08