Partia towaru ma wadliwość 3%.
Matt: Partia towaru ma wadliwość 3%. Ilu elementową próbę nalezy pobrac, aby z prawdopodobienstwem
0.95 mozna bylo stwierdzic, ze ilosc sztuk wadliwych w próbie będzie zawarta w granicach
2%−4%?
23 lis 17:59
Matt: Pomocy
23 lis 19:04
Mess: Nikt?
24 lis 20:41
24 lis 21:04
ABC:
p wadliwej =0,03
q=1−p=0,97
np=0,03n
npq=0,03*0,97*n=0,0291n
√npq=
√0,0291n
masz mieć P(0,02n≤X≤0,04n)=0,95
| | X−np | |
standaryzujesz |
| i jedziesz z tablic dystrybucji rozkładu normalnego |
| | √npq | |
24 lis 21:07
Min. Edukacji: @Matt vel Mass A Ty nic przez ten czas nie szukałeś? Gotowe rozwiązania zadań czekają w necie,
wystarczy wpisać w Google ich treść
24 lis 21:14
Min. Edukacji: Jeżeli nie nauczyłeś się Korzystać z Google' a w gimnazjum, to jak ty w ogóle je skończyłeś?
Trzeba zrobić reasumpcję 😁
24 lis 21:17