proszę o eozwiązanie
anna: w nieskończonym ciągu arytmetycznym an wyraz dwunasty jest o 36 mniejszy od wyrazu
trzeciego. Średnia arytmetyczna wyrazu czwartego szóstego i jedenastego jest równa 12
Dla pewnej liczby naturalnej dodatniej k liczby ak , ak+2 ,. ak+3 są w podanej
kolejności
trzema początkowymi wyrazami nieskończonego ciągu geometrycznego bn
oblicz sumję pięciu początkowych wyrazów ciągu bn
23 lis 17:57
I'm back:
No dobrze. A ile byłaś w stanie sama zrobić?
r wyznaczyłaś?
a1 wyznaczyłaś?
q i b1 wyznaczyłaś?
23 lis 18:02
anna: r = −4 a 1 =36 an = 36 −4n
nie wiem czy dobrze dlatego proszę o rozwiązanie
23 lis 18:14
wredulus_pospolitus:
a
12 − a
3 = 9r = −36 −−−> r = −4
a
4 + a
6 + a
11 = 3a
1 + 18r = 3a
1 − 72 = 36 −−−> a
1 = 36
jest ok
i co dalej
23 lis 18:41
anna: pomyliłam przy przepisywaniu
an = 40 − 4n
dalej zamiast n wpisałam k
ak = 40 − 4k , ak+2 = 32 −4k , . ak+3 = 28 −4k i to jest ciąg geometryczny
ale po obliczeniu k = −6 a to jest nieprawda bo k ∊ N+
23 lis 18:52
anna: poprawiam k = 6
| | 1 | |
ciąg ( 16 , 8 , 4 , 2 , 1 ) geometryczny q = |
| |
| | 2 | |
S
5 = 31
proszę o sprawdzenie
23 lis 19:27
Sushi:
Początkowe wyrazy ciągu arytmetycznego można tez wypisać ręcznie:
36; 32; 28; 24; 20; 16; 12; 8; 4; 0; −4; ...
A masz wybrac ak , ak+2, ak+3
czyli wśród czterech kolejnych wyrazów ciągu nas interesuje 1; 3; 4 −> 3 i 4 nie mogą być
ujemne, więc bez obliczeń na trzy kolejne wyrazy dla ciągu geometrycznego masz 16; 8; 4
S5= 31 dla ciągu geometrycznego
23 lis 20:36
wredulus_pospolitus:
ak+22 = ak*ak+3
(32 − 4k)2 = (40−4k)(28−4k) //:42
(8 − k)2 = (10 − k)(7 − k)
64 − 16k + k2 = 70 − 17k + k2
k = 6
@Suschi −−− a czemu nie zakładasz, że ciąg bn nie może być złożony z samych ujemnych wyrazów
?
23 lis 22:07
wredulus_pospolitus:
a czemu zakładasz* <−−− tak miało być
23 lis 22:08
anna: dziękuję
26 lis 15:41