Matura Rozszerzenie 2pkt
CKE judge: Matura Rozszerzona 3pkt
Oblicz pierwiastki łańcuchowe
(pierwiastek z pierwiastka do obliczenia coś ala podobne do sumy iloczynowej)
a.) kwadratowe
√5√5√...
b.)
5√55√...
Wskazówka. Sprowadź do równania z niewiadomą
23 lis 16:15
CKE judge: a.)kwadratowe
b.) pentagonalne
23 lis 16:16
kerajs:
√5√5√...=x ∧ x>√5√5
√5x=x
5x=x2
x=5
5√55√ 55√... =y ∧ y>5√55√5
5√5y =y
5y=y5
y(y−4√5)(y+4√5)(y2+√5)=0
y=4√5
23 lis 16:41
kerajs:
√5√5√...=x ∧ x>√5√5
√5x=x
5x=x2
x=5
5√55√ 55√... =y ∧ y>5√55√5
5√5y =y
5y=y5
y(y−4√5)(y+4√5)(y2+√5)=0
y=4√5
23 lis 16:41
Craig: Dziedzina jest konieczna to x > sqrt(5(sqrt5)) ? I skad ten wielomian w postaci iloczynowej ?
26 lis 03:03
kerajs:
Założenie jest potrzebne aby w uzyskanych równaniach ( 5x=x2 oraz 5y=y5) odrzucać błędne
rozwiązania.
Jestem zbyt leniwy aby dużo pisać, więc równanie 5y=y5 podałem w postaci iloczynowej, aby
widać było jakie są jego pierwiastki i które rozwiązanie jest właściwym.
27 lis 08:51
CKE judge: Dzięki wielkie. Niech moc matematyków będzie z tobą
27 lis 15:35