Wyznacz współrzędne punktów wspólnych dwóch okręgów
Gosia: Wyznacz współrzędne punktów wspólnych dwóch okręgów o1 i 01 (o ile istnieją):
o1: (x − 2)2 + (y + 1)2 = 25
o2: (x+2)2 + (y−3)2 = 1
22 lis 21:45
mat:
(−2,2), (−1,3)
22 lis 21:55
chichi:
Rozwiąż układ równań:
{x
2−4x+4+y
2+2y+1 = 25
{x
2+4x+4+y
2−6y+9=1
−
________________________
−8x+8y−8 = 24 ⇒ y=x+4
Teraz podstaw do któregoś z równań i wyznacz 'x' a następnie dla nich 'y'
22 lis 21:59
janek191:
23 lis 00:19
wredulus_pospolitus:
taka tylko sugestia −−− zanim Gosia zacznie próbować rozwiązać ten układ równań, to by mogła
sprawdzić czy w ogóle te punkty przecięcia będą.
Tak więc Gosiu ... zaczynam od policzenia jaka jest odległość pomiędzy środkami tych okręgów
(4√2) i sprawdzamy czy jest on mniejsza od sumy promieni (1+5 = 6), a jednocześnie większa
od dłuższego promienia (5).
Dopiero gdy zauważymy, że jest (czyli okręgi przecinają się w dwóch punktach) to robimy ten
układ równań. W innych przypadkach mielibyśmy albo o wiele łatwiejsze zadanie (1 punkt
wspólny) lub byśmy kończyli zadanie (brak punktów wspólnych).
23 lis 08:58
chichi:
Tak, sprawdzałem ten warunek zanim rozwiązywałem układ, ale nie chciało mi się tego wklepywać
na telefonie, skipnąłem tę część
23 lis 13:31
I'm back:
Chichi.ja to napisałem, aby autorka miała świadomość tego, o Ciebie to ja się nie martwię
23 lis 13:50