Arctg
Student:
Wyznaczyć dziedzinę, przedziały monotoniczności oraz ekstrema funkcji
Dziedzina:
1 − x
2 ≥ 0
x
2 ≤ 1
oraz
x≠0
x∊<−1,1> / {0}
f(x) rosnąca dla x ∊ <−1,0) u (0,1>
Funkcja nie przyjmuje ekstremów.
Tak mi wyszło, ale wydaje mi się że coś tu nie gra. Czy mogę prosić o pomoc?
22 lis 17:54
I'm back:
A co z pochodną wnętrza?
22 lis 17:56
ABC: | | x3 | |
chłopie jeżeli f'(x)=x2 to f(x)= |
| +c nie zastanowiło cię to po jej obliczeniu |
| | 3 | |
(błędnym) ?
22 lis 18:00
chichi:
Co rozumiemy przez ten zapis "x∊<−1,1> / {0}"?
22 lis 18:06
Student: Czyli:
g(x) = arctgx
f(x) = g(x) * h(x)
A więc liczę pochodne jednej i drugiej i wymnażam?
22 lis 18:07
Student: chichi
że x ∊ <−1,0)u(0,1> , a przynajmniej to miałem na myśli
22 lis 18:08
chichi:
Poczytaj o Chain rule
22 lis 18:10
ABC: ty wiesz co to jest złożenie funkcji? że to nie jest to samo co iloczyn?
22 lis 18:10
chichi:
@
Student teorio−mnogościowy symbol różnicy zbiorów to
\, nie /
22 lis 18:11
wredulus_pospolitus:
keee
22 lis 18:12
Student: Tak, wiem, miałem na myśli złożenie.
W skrócie chodzi o to prawda?
22 lis 18:14
Student: Proszę o wyrozumiałość, jestem swiadomy swoich braków i zaległości, dlatego właśnie tu jestem −
staram się to nadrobić
22 lis 18:20
Szkolniak: | | √1−x2 | |
Mozna w ten sposób to policzyć: f(x)=arctan( |
| ) |
| | x | |
| | √1−x2 | |
y=arctan(u) oraz u= |
| |
| | x | |
| | dy | | 1 | | du | | −1 | |
|
| = |
| oraz |
| = |
| |
| | du | | u2+1 | | dx | | x2√1−x2 | |
| dy | | dy | | du | | 1 | | −1 | |
| = |
| * |
| = |
| * |
| = |
| dx | | du | | dx | | u2+1 | | x2√1−x2 | |
| | 1 | | −1 | | −1 | |
= |
| * |
| = |
| |
| | | | x2√1−x2 | | √1−x2 | |
22 lis 20:28