Rozwiąż równanie
Kacelele: Rozwiąż równanie:
|x
3+8|=3x
2−6x+12, a więc
|x+2||x
2−2x+4|=3(x
2−2x+4) wyrażenie w nawiasie po prawej stronie rów. nie ma miejsc zerowych,
więc mogę przez nie podzielić obustronnie
jednak czy wartość bezwzględna skróci się po podzieleniu
22 lis 15:56
Szkolniak: |x2−2x+4|=|(x−1)2+3|=(x−1)2+3, bo (x−1)2+3>0 dla x∊ℛ.
Równanie ma wtedy postać:
|x+2|(x2−2x+4)=3(x2−2x+4) i możesz podzielić, bo dzielisz przez coś, co jest z pewnością
dodatnie.
Teraz już widzisz?
22 lis 16:10
Mila:
|x2−2x+4|=x2−2x+4 bo dla każdego x∊R:
x2−2x+4>0
Równanie :
|x3+8|=3x2−6x+12 możemy zapisać tak:
|x+2|*(x2−2x+4)−3(x2−2x+4)=0
(x2−2x+4)*(|x+2|−3)=0⇔
|x+2|=3
x+2=3 lub x+2=−3
x=1 lub x=−5
22 lis 16:19
Kacelele: czyli tak właściwie w tej formie, którą jeszcze ja zapisałem, mógłbym zauważyć, że delta z
|x2−2x+4| jest <0, więc wyrazanie jest zawsze wieksze od zera, dzięki czemu mogłbym opuscic
wartosc bezwzgledna i spokojnie podzielic obustronnie?
22 lis 16:23
Kacelele: okej, Mila wyjaśniła o co mi chodziło, gdy pisałem wczesniejszy komentarz. Dzięki za pomoc
22 lis 16:24
Mila:
22 lis 18:53