Zapisując odpowiednie ukłądy równań znajdź (wszystkie) rozwiązania równań mać.
Radko:
macierz [ −1 0 1]
X* [ −1 1 0 ] = [1 0 0]
[ 0 1 1 ]
21 lis 20:46
Sushi:
Jaki wymiar ma macierz X ?
21 lis 20:58
Radko: Chętnie wysłałbym zdjęcie, bo przedstawienie tutaj macierzy jest trochę problematyczne,
aczkolwiek całe to wyrażenie ma mniej więcej taką formę;
X razy [macierz 3x3 która napisałem] = [macierz o jednym wierszu którą napisałem]
22 lis 11:45
Szkolniak: Pytanie w czym jest problem? Bo jeśli chodzi o wynik, tzn. o macierz, to mogę pomóc wyznaczyć
macierz X (która jest wymiaru 1x3), ale jeśli chodzi o tytuł to nie do końca wiem o jaki układ
równań mogłoby chodzić.
22 lis 16:05
Radko: Zastanawia mnie wyraz 'wszystkie' w poleceniu. Czy może wyjść więcej niż jedna macierz w
rozwiązaniu?
Pierwszym przykładem w tym zadaniu było równanie macierzy 3x3 z macierzą 3x1 i możliwe było
rozwiązanie tego zapisując za pomocą układu równań, natomiast, kiedy w tym przykładzie po
drugiej stronie równości jest macierz 1x3, nie wiem jak zapisać taki układ

Moim problemem też jest właśnie tytuł, przez który nie do końca wiem jak mam się do tego
zadania zabrać.
22 lis 20:31
sushi:
X= [x y z ]
bez liczenia obstawiam, że pewnie jedna zmienna bedzie parametrem i bedzie trzeba coś może
wektorowo zapisać
23 lis 15:42
kerajs:
Obstawione i ... stracone.
Skoro rząd macierzy współczynników wynosi 3 to układ ma dokładnie jedno rozwiązanie.
23 lis 15:48
chichi:
Naturalnie X = [−0.5, −0.5, 0.5]
23 lis 15:51