Oblicz
Kacper: Oblicz:
(√2 − 1)3 + (2 + √2)3
21 lis 20:15
Sushi:
Wzory znasz ?
21 lis 20:24
Sushi:
na gotowcu daleko nie zajedziesz
21 lis 20:59
Mariusz:
Ach ta obsesja na punkcie gotowców
Nikt cie nie zmusza żebyś odpisywał
(√2−1+2+√2)((√2−1)2−(√2−1)(2+√2)+(2+√2)2)
(2√2+1)(3−2√2−(√2−1)(2+√2)+6+4√2)
(2√2+1)(9+2√2−(2√2+2−2−√2))
(2√2+1)(9+√2)
(18√2+4+9+√2)
(13+19√2)
21 lis 21:34
asdf:
korzystamy ze wzorów
(a−b)3=a3−3a2b+3ab2−b3 i (a+b)3=a3+3a2b+3ab2+b3
2√2−6+3√2−1 + 8+12√2+12+2√2= 19√2+13
21 lis 22:23
Mariusz:
Ja skorzystałem ze wzorów
a3 + b3 = (a+b)(a2 − ab + b2)
(a + b)2 = a2 + 2ab + b2
(a − b)2 = a2 − 2ab + b2
asdf jeden z tych wzorów skróconego mnożenia jakie podałeś (obojętnie który choć ja wolę z +)
przydatny jest przy rozwiązywaniu równania trzeciego stopnia
25 lis 17:16