Układ dwóch równań płaszczyzn i punkt należący do prostej
Marlo: Dzień dobry,
Bardzo proszę o pomoc. Jeżeli mam równanie krawędziowe prostej w formie układu dwóch równań
płaszczyzn oraz znam wektor równoległy do tej prostej, co muszę zrobić, żeby obliczyć punkt do
tej prostej należący? I jak wyznaczyć jej równanie?
21 lis 19:44
Mila:
Napisz zadanie.
21 lis 20:57
Marlo: Właściwie to jest moje zadanie. Ustalić jakby to wyglądało w takiej ogólnej sytuacji. Mam sobie
wziąć dwie dowolne płaszczyzny, które nie są równoległe, a ich punkty wspólne tworzą prostą.
Ustalić wektor równoległy do tej prostej, punkt należący do tej prostej i jej równanie
parametryczne. Wektor wiem, jak znaleźć, ale z tym punktem mam problem. W internecie widzę, że
ludzie podstawiają sobie pod współrzędną iksową tego punktu zero i tak tworzą z równania
krawędziowego układ równań z dwiema niewiadomymi, ale nie jestem pewien, czy to można tak
zrobić w każdym przypadku. Wydaje mi się, że nie powinno się tego robić w ten sposób, ale może
się mylę?
23 lis 17:31
Marlo: Można byłoby to zadanie zapisać tak, że mamy równanie krawędziowe z płaszczyznami: Ax+By+Cz+D=0
i Ex+Fy+Gz+H=0. Wiemy, że płaszczyzny te nie są równoległe. Znajdź punkt należący do prostej
opisanej tym równaniem (no i tę całą resztę, ale wektor wiem jak znaleźć i z punktem równanie
parametryczne chyba też bym znalazł).
23 lis 17:35
kerajs:
''co muszę zrobić, żeby obliczyć punkt do tej prostej należący?''
Jednej niewiadomej przypisujesz dowolną wartość (np z=0) i rozwiązujesz układ jakim jest postać
krawędziowa.
Dostajesz pozostałe współrzędne wybranego punktu i wraz z wektorem kierunkowym wstawiasz je do
równania parametrycznego prostej.
PS
Gdyby układ nie był określony. to innej zmiennej przypisz dowolną wartość liczbową.
23 lis 19:38