Krótszy bok równolegtoboku ma długość 7 cm, Jedna z przekątnych tego równoleglob
Leosia: Krótszy bok równolegtoboku ma długość 7 cm, Jedna z przekątnych tego równolegloboku ma dlugosć
16 cm, a kat ostry między przekątnymi jest rów ny 60°. Oblicz dilugosć drugiej przekątnej i
dlugość dluższego boku.
Prosze o pomocT−T
21 lis 19:03
chichi:
Jak zrobisz rysunek, to zadanie się samo rozwiąże, uwierz
21 lis 19:07
janek191:

α = 60
o
Z tw. kosinusów mamy x = 3
Z tw. kosinusów
a
2 = 3
2 + 8
2 − 2*3*8*cos 120
o
2 x = 6
=======
21 lis 19:36
chichi:
A co z x = 5?
21 lis 19:40