jak ułożyć równanie do tego zadania?
deco: zakład stolarski otrzymał zamówienie na wyprodukowanie 192 krzeseł. Dziennie wytwarzano tyle
samo krzeseł. Ale po wykonaniu 25% zamówienia usprawniono produkcję i wówczas zakład zaczął
produkować o 2 krzesła dziennie więcej. dzięki temu umowę zrealizowano o 1 dzień wcześniej niż
zaplanowano. w ciągu ilu dni zakład wyprodukował krzesła?
21 lis 17:32
kerajs:
Postawię na : 11 .
21 lis 17:50
deco: a mogę wiedzieć jak to policzyłeś/aś? ponieważ wynik jest poprawny
21 lis 18:32
kerajs:
d to przewidywana ilość dni wyprodukowania 3/4 krzeseł (po x krzeseł dziennie)
Z treści zadania masz układ;
| | 3 | | 3 | |
d*x= |
| 196 ∧ (d−1)*(x+2)= |
| 196 |
| | 4 | | 4 | |
wystarczy go rozwiązać.
PS
lub zauważyć że d*x=9*16 ∧ (d−1)*(x+2)=8*18
21 lis 18:42
Mila:
Literówkę masz . Ma być 192 w pierwszych równaniach.
22 lis 15:49
23 lis 14:33
kerajs:
Faktycznie literówka. W postscriptum jest rozwiązanie jakby tam było poprawne 192, a nie błędne
196.
Dziękuję za zwrócenie uwagi.
23 lis 15:53
Mila:
Wiem, napisałam, że w pierwszych równaniach.
23 lis 17:21