Uzupełnij zdanie tak, aby było prawdziwe
anonim:
Jeżeli rozwiązaniami równania x2+px+q=0 są liczby x1 oraz x2, to rozwiązaniami równania
x2 + ([wstaw liczbe])x + (q − [wstaw liczbe]p + [wstaw liczbe]) są liczby x1+5x oraz x2+5
21 lis 17:10
ABC:
a czym jest x w wyrażeniu "x1+5x" ?
21 lis 17:18
anonim: @ABC
Pomyła, miało być x1 + 5
21 lis 17:26
ABC:
no to szablonowo robisz , masz na starcie x1+x2=−p , x1*x2=q
zatem x1+5+x2+5=−p+10=−(p−10)
natomiast (x1+5)(x2+5)=x1x2+5(x1+x2)+25=q−5p+25
równanie x2+(p−10)x+(q−5p+25) powinno być dobre
21 lis 17:53