ciag
gocha22: | | kn | |
Wyznacz wszystkie k tak aby ciąg był malejący an= |
| . |
| | 2n2+1 | |
21 lis 14:30
I'm back:
I w którym momencie napotykasz na problem?
21 lis 14:38
gocha22: an+1−an< 0 , jak to rozwiązać
21 lis 15:28
sushi:
przyjrzyj się wykresowi funkcji np
| | 2x | | 2x | | 1 | |
y= |
| ; y= |
| = |
| |
| | 2x2+1 | | 2x2 | | x | |
| | −2x | | −2x | | −1 | |
y= |
| ; y= |
| = |
| |
| | 2x2+1 | | 2x2 | | x | |
21 lis 15:35
gocha22: jeden malejący a drugi rosnący i co dalej?
21 lis 15:45
sushi:
to teraz pomyśl co zrobić z "k"
a jak byś mocno chciała policzyć an+1− an
an+1=...
i zapisz początek
21 lis 15:58
gocha22: A co zrobić z "k"?
21 lis 16:02
sushi:
jeżeli przyjrzysz się wykresom z godziny 15:35 to masz k>0 ciąg jest ...., k<0 ciąg jest....
jak chcesz robić 15:28 to rozpisz początek, tj wspólny mianownik
21 lis 16:08
gocha22: Czy "1" w mianowniku ma jakiś wpływ na zadanie?
21 lis 16:11
sushi:
trzeba mieć wprawę w zadaniach, a Ty jej nie masz, więc liczysz schematem
21 lis 16:17
gocha22: I co z tego ze schematem
| n+1 | | n | |
| − |
| <0 dla każdego n więc k >0 |
| 2(n+1)2+1 | | 2n2+1 | |
21 lis 16:22
sushi:
| k(n+1) | | kn | | k(n+1) | | kn | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| 2(n+1)2+1 | | 2n2+1 | | 2n2+4n+3 | | 2n2+1 | |
wspólny mianownik i po skróceniu
| | −2kn2−2kn+k | | −2k(n2+n− 0,5) | |
= |
| = |
| |
| | (2n2+4n+3)(2n2+1) | | [2(n+1)2+1](2n2+1) | |
21 lis 16:30
PW:
− dla k > 0 wyrazy są dodatnie, a więc monotoniczność można stwierdzić badając ilorazy
(nierówność jest oczywista − licznik mniejszy od mianownika).
oznacza, że
a
m+1 < a
m
− ciąg jest malejący.
A co będzie, gdy k <0 ?
21 lis 16:51
PW: Nie czytać − zżarło mi w licznikach 'm' i 'm+1'. Da się to poprawić, ale już mi się nie chce od
nowa tego wklepywać.
21 lis 16:55