jak to wyjaśnić
b.: Witam
Mam pytanie jak to rozumieć, choć zapis tutaj pewnie nie do końca będzie czytelny, ale dlaczego
tak jest,
że raz
√(x)2= IxI a w drugim zapisie √x2=x nie wiem czy rozumiecie, bo nie umiem tutaj tej
potęgi zapisać
21 lis 14:13
wredulus_pospolitus:
jeżeli mamy po drodze założenie, że x≥0
to oczywistą oczywistością będzie, że √x2 = |x| =x
21 lis 14:17
Modus: Generalnie podaje się taki wzór, że można wyrzucić wykładnik poza pierwiastek i odwrotnie.
Trzeba na to uważać z prostej przyczyny. Jeżeli mamy wyrażenie √x2 to wynikiem jest |x|,
gdyż x może być dowolny, nawet ujemny, a przecież powszechnie wiadomo, że pierwiastek
arytmetyczny nie może być ujemny. Natomiast jeżeli mamy (√x)2, to wynikiem będzie x, gdyż
wyrażenie √x determinuje nieujemność liczby x.
21 lis 14:56
PW: ... powszechnie wiadomo?
To nie jest wiedza, lecz definicja.
21 lis 16:16