Ciąg geometyczny
ilfdrsdf: Liczby a, b, c tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny. Suma tych liczb jest równa 114.
Te same liczby są pierwszym, czwartym i dwudziestym piątym wyrazem ciągu arytmetycznego.
Oblicz a, b i c.
21 lis 12:44
ICSP: Z informacji o ciągu arytmetycznym:
b = a + 3r
c = a + 24r
Z informacji o sumie wyrazów
a+b+c = 114 ⇒ 3a + 27r = 114 ⇒ a = 38 − 9r
i Dlatego
a = 38 − 9r
b = 38 − 6r
c = 38 + 15r
Z informacji o ciągu geometrycznym:
b2 = ac ⇒ (38 − 6r)2 = (38 − 9r)(38 + 15r) ⇒ r = 0 v r = 4
(a,b,c) = (38,38,38) v (a,b,c) = (2,14,98)
21 lis 13:24
Pitbull puppies forever!: dwa rozwiązania
2,14,98 r=4 q=7
38,38,38 r=0 q=1
21 lis 13:26
ilfdrsdf: dziękuję
21 lis 13:46