pole
mumin:
Dany jest trójkąt o bokach długości 5√2, √10, 2√13
Oblicz pole tego trójkata
21 lis 12:34
kerajs:
Postawię na: P=11 .
21 lis 13:03
ABC: problem polega na?
możesz ze wzoru Herona , a jak za trudne rachunki to tw cosinusów − cosinus , z niego sinus i
wzór sinusowy
21 lis 13:05
Eta:

S=28−(1,5+3,5+12)
S=11
♦♦♦♦♦
21 lis 13:12
janek191:

a = 2
√13
b = 5
√2
c =
√10
Mamy
( 2
√13 − x)
2 + h
2 = 25*2
x
2 + h
2 = 10
więc
( 52 − 4
√13 x + x
2) − x
2 = 40
12 = 4
√13 x
P = 0,5 a*h = 11 j
2
================
21 lis 13:14
PW: Brawo Eta − kolejny raz pokazuje genialnie prosty wzór, którego uczyli w gimnazjum.
Kto wie, jaką nazwę ma ten wzór?
21 lis 16:59
ABC: Rozwiązanie Ety jest z cyklu " jak ja mam na to wpaść? "
jest piękne jeśli już się je zna
21 lis 17:04
chichi:
@
PW ale, że niby jaki wzór? Sposób zaproponowany przez @
Eta to dobrze znany myk, ale
nie zawsze jest tak ładnie i prosto tak, jak w tym przypadku
21 lis 17:33
kerajs:
''ABC: Rozwiązanie Ety jest z cyklu " jak ja mam na to wpaść? " jest piękne jeśli już się je
zna''
Czyżbyś sugerował że mumin to także Eta?
''chichi: (...) ale nie zawsze jest tak ładnie i prosto tak, jak w tym przypadku''
Sądzę, że nawet ten ''prosty'' przykład jest bardziej czasochłonny niż rachunki ABC czy
janek191, gdyż rozkład liczby na sumę dwóch kwadratów wcale nie jest oczywistym.
PS
Mimo wszystko doceniam elegancję ''rozwiązania'' Ety.
21 lis 18:31
Eta:

Wzor
Picka
W − ilość punktów kratowych wewnątrz trójkąta
B − ilość punktów kratowych na brzegu trójkąta
S=11
♥♥♥♥
Pozdrawiam kolegę
PW
21 lis 18:59
chichi:
No dobrze, ale Ty na pewno nie korzystałaś ze wzoru Picka tylko pól trójkątów prostokątnych...
Co wynika z samego obrazka..
21 lis 19:01
kerajs:
Clou powyższych rozwiązań to: ''jak stwierdzić że wierzchołki tego trójkąta są punktami
kratowymi?'', bo stąd dopiero uzyskuje się obrazek, a dopiero z niego wynik.
21 lis 19:18