Kąt α jest ostry oraz cosα = u{p{3}}{3}. Oblicz wartość wyrażenia u{sinα}{cosα}
xyz: Kąt α jest ostry oraz cosα = √33. Oblicz wartość wyrażenia sinαcosα +
cosα1+sinα.
20 lis 20:59
Kot Glamot: sinα = ac
cosα = bc
cosα = √33
a=?
b=√3
c=3
a2 + b2 = c2
a2 + √32 = 32
a2 + 3 = 9
a2 = 9−3
a2 = 6 //√
a = √6
a=√6
b=√3
c=3
√63 u{√33}
20 lis 21:13
20 lis 21:35
xyz: Dzięki, ale chyba dało się to jakoś łatwiej rozwiązać, bez podstawiania od razu.
20 lis 21:37
Eta:
| | sinα | | cosα | | sinα+sin2α+cos2α | |
W= |
| + |
| = |
| = |
| | cosα | | 1+sinα | | cosα(1+sinα) | |
| | 1+sinα | | 1 | | 3 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | cosα(1+sinα) | | cosα | | √3 | |
W=
√3
♣♣♣♣♣
20 lis 22:04