Kwadrat K1 ma bok długości a. Obok niego rysujemy kolejno kwadraty K2, K3, K4, ... takie, że
kolejny kwadrat ma bok o połowę mniejszy od boku poprzedniego kwadratu (zobacz rysunek).
Wyznacz pole kwadratu K12.
K1 = a
K2 = 12a
K3 = 12 * 12a = 14a
K4 = 18a
Ciąg jest arytmetyczny, więc q = 12.
Obliczam bok K12
K12 = K1 * q11
K12 = a * 1211
K12 = 12048a
Wyznaczam pole kwadrau K12
P□ = a2
P□ = a2 * 12048 = a22048
Co robię źle?
| a | 1 | |||
P12 = ( | )2 a nie P12 = (a)2* | ![]() | ||
| 2048 | 2048 |
| a | a | ||
= | −−− jest to bok K1+2 czyli K3 | ||
| 4 | 22 |