Rozwiąż równanie u{2x+1}{x−8}=x−22, dla x≠8.
xyz: Rozwiąż równanie 2x+1x−8=x−22, dla x≠8.
20 lis 17:13
a ja nie wiem: 2x + 1 = (x−22)(x−8)
2x + 1 = x2 − 30x + 176
x2 − 32x + 175=0
√delta = √324 = 18
x = (30 + 18)/2 lub x = (30−18)/2
x = 24 lub x = 6
Obydwa rozwiazania naleza do dziedziny wiec jest ok.
20 lis 17:23
xyz: powinno wyjść x1 = 7 i x2 = 25
"x = (30 + 18)/2 lub x = (30−18)/2"
A czemu 30 skoro w b jest 32?
20 lis 17:35
a ja nie wiem: sorry blad rachunkowy
20 lis 17:41
janek191:
Powinno być
x2 +32 x − 175 = 0
20 lis 17:45
xyz: Nie, powinno być x2−32x+175.
20 lis 17:48
janek191:
Przenosisz wszystko na lewą stronę.
20 lis 17:55