Graniastosłupy prawidłowe
Joanna: Krawędź boczna graniastosłupa prawidłowego trójkątnego jest dwa razy dłuższa od krawędzi
podstawy.
Oblicz sinus kąta nachylenia przekątnej ściany bocznej do płaszczyzny zawierającej sąsiednią
ścianę boczną.
Proszę bardzo o pomoc.
20 lis 16:12
a ja nie wiem:

a
2+(2a)
2=x
2 − x to przekatna sciany bocznej
x =
√5*a
z twierdzenia cosinusow obliczamy cos kata niebieskiego
a
2 = (
√5*a)
2 + (
√5*a)
2 − 2*(
√5*a)*(
√5*a)
2* cosα /:a
2
1 = 5 + 5 − (2 * 5 * cosα)
cosα = 9/10
z jedynki trygonometrycznej i wiemy ze kat niebieski bedzie nalezal do przedzialu α∊(0,90) wiec
nie martwimy sie czescia ujemna bo cosinus i sinus sa dodatnie w tym przedziale
(sinα)
2 = 1 − (cosα)
2
(sinα)
2 = 1 − 81/100
sinα =
√19/10 lub sinα = −
√19/10
wybieramy pierwsze rozwiazanie i koniec
Odp. sinα =
√19/10
20 lis 17:40
a ja nie wiem: blad przy kopiowaniu
a2 = (√5*a)2 + (√5*a)2 − 2*(√5*a)*(√5*a)*cosα
20 lis 17:43
Eta:
| a√3 | |
h= |
| i d=√a2+(2a)2= a√5 |
| 2 | |
♣♣♣♣♣♣♣♣♣♣
i po ptokach
20 lis 19:21
Eta:
A ja wiem,że Ty "
a ja nie wiem" bajki piszesz
20 lis 19:50
Joanna: Dziękuję bardzo za pomoc.
20 lis 21:18
janek191:
Dobrze, że Eta wróciła

Prosto i na temat.
21 lis 07:15