Liczbę π przybliżono liczbą 3. Błąd względny tego przybliżenia jest:
xyz: Liczbę π przybliżono liczbą 3. Błąd względny tego przybliżenia jest:
A.) mniejszy niż 5%
B.) większy niż 5%
C.) mniejszy niż 3%
D.) większy niż 5,5%
19 lis 21:26
Tomek:
A)
19 lis 21:28
xyz: A jakieś obliczenia?
19 lis 21:29
Niemy Michałek: a = przybliżenie liczby x
x = π ≈ 3,14
a = 3
|x−a||x| = 3,14−33,14 = 0,143,14
0,143,14 * 100% ≈ 4,46%
Odpowiedź A
19 lis 21:36
xyz: Dzięki wielkie
19 lis 21:41
PW: Liczba π jest niewymierna (
nie jest równa 3,14), nie można więc pisać
| | |x − a| | | 3,14 − 3 | |
|
| = |
| . |
| | |x| | | 3,14 | |
Poprawne uzasadnienie wymaga oszacowania ułamka
19 lis 22:27
19 lis 22:39
daras: Mas zna kalkulatorze π

to wklikaj i odejmii 3, a potem znowu podziel przez π wyjdzie ci ≈0,045070.. czyli ok. 4,5 % <
5 % ==>> odp. A
20 lis 13:33
daras: PS Archimedes podał lepsze przybliżenie
20 lis 13:35
PW: Chcemy zapisać sposób rozumowania:
π < 3,15 (to wiemy, nie trzeba kalkulatora)
(1) π − 3 < 0,15.
π > 3,14 (to wiemy)
Wymnożenie stronami (1) i (2) daje
| | π − 3 | | 0,15 | |
|
| < |
| < 0,048 < 0,05. |
| | π | | 3,14 | |
(tu można było użyć kalkulatora albo cierpliwie liczyć metodą pisemną).
| | x | | a | |
Dlaczego marudzę? Bo jeśli x≈a i y≈b, to liczenie |
| ≈ |
| daje wynik "jakiś" |
| | y | | b | |
(dokładność tego wyniku nie jest taka jak dokładność przybliżeń).
Sposób
darasa jest dobry, jeżeli
nic nie zapisujemy. Uzyskane przybliżenie jest na
tyle bliskie 0,05, że pozostałe możliwości należy wykluczyć, bo to test jednokrotnego wyboru.
20 lis 21:38