krotkie pytanie macierze
kapec: witam mam macierz A5X=B
nie chce o rozwiazanie tylko odpowiedz, czy jesli podniose najpierw A do potegi 5 a potem ja
odwroce czy to będzie rownoznaczne z A−5 czy musze najpierw odwrocic macierz i potem ja
spotegowac?
19 lis 21:04
I'm back:
W jednym i drugim przypadku otrzymasz dokładnie to samo
20 lis 09:20
kerajs:
Lecz nieprawdą jest że:
''kapec: (...) to będzie rownoznaczne z A−5 ''
gdyż taki zapis jest nieprawidłowy.
21 lis 17:56
jc:
A−5=(a5)−1=(A−1)5
Który zapis jest nieprawidłowy?
21 lis 18:03
kerajs:
W powyższej formie to całość, lecz pewnie zamiast a5 miało być A5.
(A5)−1 to macierz odwrotna do nieosobliwej A5
(A−1)5 to 5 potęga macierzy odwrotnej do nieosobliwej A
A−5 jest nieprawidłowym zapisem gdyż mnożenie potęgi i oznaczenia odwrotności
macierzy nie jest definiowane (podobnie jak i inne działania między nimi)
21 lis 19:15