Równanie zespolone
mad: z6= (1−i√3) 12
jak rozwiązać takie równanie, od czego zacząć(postać wykładnicza?)
19 lis 21:01
ABC: jedną z liczb spełniających równanie jest z=(1−i√3)2
pomnóż ją kolejno przez wszystkie pierwiastki szóstego stopnia z jedności które są
stablicowane i koniec
19 lis 21:09
mad: czyli wygląda to tak:
z0=(1−i√3)2= −2−2√3i
z1=−2−2√3i * (cos(2pi/6) +isin(2pi/6))=−2−2√3i (1/2+i√3/2)
z2=−2−2√3i(−1/2+i√3/2)
z3=.. i tak dalej do z5?
19 lis 21:30
ABC: tak
19 lis 21:36
mad: okej, dzięki za pomoc ; )
19 lis 21:38