kąty
Kazik: Trójkąt ABC ma boki, których długości spełniają równość
|AB|2 = |BC|2 + |BC||AC|
wtedy:
a) |<ACB| = |<CAB|
b) |<ACB| = 2|<CAB|
c) |<ACB| = 3|<CAB|
d) 2|<ACB| = |<CAB|
czy ktos moze mi pomoc z tym zadaniem?
19 lis 12:24
wredulus_pospolitus:

zadanie testowe, możemy 'improwizować'.
Rysujemy najbardziej banalny trójkąt który spełni takie równanie czyli trójkąt równoramienny
prostokątny o przeciwprostokątnej AB.
Na podstawie tego trójkąta odpadają odpowiedzi (a), (c) i (d) .... ostaje się ino (b).
Kooooniec
19 lis 12:29
Kazik: sprytnie

dziekuje!
19 lis 12:40
wredulus_pospolitus:
W zadaniach testowych warto korzystać z dodatkowych informacji jakie mamy −−− czyli odpowiedzi.
Czy to podstawić odpowiedzi do (np.) równania, czy to (tak jak tutaj) narysować jeden z
możliwych trójkątów (który łatwo narysować) i pod niego sprawdzić odpowiedzi.
Czy to w końcu eliminować niepasujące odpowiedzi.
To wszystko przeważnie pozwala nam o wiele szybciej znaleźć prawidłową odpowiedź, niż gdybyśmy
mieli rozwiązać dane zadania 'od A do Z'. A przecież nie ma na to czasu
19 lis 13:28