funkcja kwadratowa
Zosia: Obydwa pierwiastki równania x2−39x+c=0 są liczbami pierwszymi. Ile jest możliwych wartości
wyrazu wolnego c?
19 lis 11:36
wredulus_pospolitus:
wskazówka:
x
1*x
2 = 39 = 3*13
wniosek
19 lis 11:43
wredulus_pospolitus:
tfu tfu

x
1 + x
2 = 39 ; x
1, x
2 > 1
19 lis 11:44
wredulus_pospolitus:
I teraz możesz albo rozpisać wszystkie możliwe pary, albo zauważyć, że
skoro suma dwóch liczb naturalnych ma dać Ci liczbę nieparzystą, to znaczy że jedna z tych
dwóch liczb MUSI być parzysta.
Skoro x
1 i x
2 muszą być liczbami pierwszymi, to jakie znasz liczby parzyste które są liczbami
pierwszymi?
No i masz zawężone poszukiwania do raptem ....
19 lis 11:47
Zosia: jasne, dziekuje! nie pomyslalam o wzorach Vieta. Jest tylko jedna taka mozliwosc, wielkie
dzieki!
19 lis 11:50