f(x)=log_2 (x-k)+m
PIT: Dana jest funkcja f(x)=log2 (x−k)+m, z parametrami k,m ∊ R. Dziedziną tej funkcji jest
przedział (−3,+∞),
a do jej wykresu należy punkt A=(1, −3). Wyznacz miejsca zerowe f(x).
Z tego zadania wynika, że x−k>0, czyli x>k i x>−3. Potrzebuję zrozumieć dlaczego k=−3 ?
Np. k=−7, również spełnia oba warunki. Wtedy dla punktu A, m=−6.
19 lis 00:50
chichi:
x > k ⇔ (k, +
∞)
x > −3 ⇔ (−3, +
∞)
Zatem k = −3

Dla k = −7 funkcja f przyjmuje postać:
f(x) = log
2(x+7)+m, wówczas dziedziną jest zbiór (−7, +
∞)
Wracając do zadania:
f(x) = log
2(x+3)+m ∧ A ∊ f ⇒ −3 = log
2(4)+m ⇒ m = −5
19 lis 00:56